מהי הנדסה רפואית?

הנדסה רפואית רותמת את יסודות ההנדסה ומדעי הרפואה לגישור על פערים רפואיים ולמציאת פתרונות טכנולוגיים לצרכים רפואיים: מכשירים וטכנולוגיות לאבחון מחלות, למניעתן או לטיפול בחולים, וכן לשיקום ולשיפור איכות החיים של מטופלים; מכשירים, חיישנים וטכנולוגיות לאבחון ולטיפול מרחוק; מערכות עיבוד מידע רפואי; הנדסת תאים ורקמות לפיתוח שתלים יעילים; שיטות ריפוי חדשניות; ומחקר רפואי מתקדם. העידן שלאחר הקורונה ממחיש מעל לכל ספק עד כמה תחום ההנדסה הרפואית הוא רלוונטי ונחוץ.

מה הייחוד בלימודי הנדסה רפואית?


הנדסה רפואית היא תחום רב-תחומי ומגוון אשר מכין את הסטודנטיות והסטודנטים למגוון משרות ואפשרויות תעסוקה בתחום. לימודי הנדסה רפואית מספקים ידע והבנה מעמיקה בניהול, בפיתוח מוצרים ומכשור רפואי, ובהליכים קליניים וניסויים מורכבים טרם שיווקו. בוגרי התואר באפקה מסיימים את עם הבנה מקיפה בתחום, לרבות הבנה בניהול הליכים רגולטוריים, ועם פרספקטיבה רב-תחומית, ומצוידים בכל הכלים הדרושים להשתלבות בתעשייה.

מה ההבדל בין הנדסה רפואית לבין הנדסה ביו-רפואית?


אין הבדל מהותי בתוכניות הלימוד. לכל פקולטה ומוסד יש דגשים משלהם.
המיקוד של מכללת אפקה הוא בהיבטים הפרקטיים של התחום- מכשור רפואי ומערכות מידע רפואיות.
ההתמחויות בתוכנית הלימודים:
• מכניקה של מערכות פיזיולוגיות – התמחות המכשירה את בוגריה להשתתף בתכנון, פיתוח וייצור של מכשור רפואי מתקדם לשם אבחון ומניעת מחלות, טיפול במחלות, שיקום ושיפור איכות חייהם של מטופלים.
• הנדסת מערכות מידע רפואיות – התמחות המשלבת לימודי תוכנה ומערכות מידע והנדסה רפואית במטרה לספק את הדרישה הקיימת למהנדסים בתחום זה בתעשייה הרפואית ובמרכזים הרפואיים.

מהן אפשרויות התעסוקה בסיום התואר?


למרבה הגאווה, ישראל היא ממוקדי הפיתוח המרכזיים בעולם של מכשור ומוצרים רפואיים, ופועלות בה חברות רבות, כולל חברות סטארט-אפ, בתחום ההנדסה הרפואית והבריאות הדיגיטלית. בוגרות ובוגרי התואר בהנדסה רפואית יכולים לעסוק בתכנון מכני לצרכים רפואיים, בעיבוד אותות ותמונות בתחום הרפואי, בהנדסה קלינית, בהנדסה חישובית ועוד. 97% מבוגרי אפקה משתלבים בתעשייה בסיום לימודיהם, בין היתר הודות לידע האקדמי האיכותי והמעמיק, ולכישורים החיוניים המגוונים הנדרשים בתעשייה, שרכשו בלימודיהם.

האם הנדסה רפואית היא תחום נישתי?


נהפוך הוא. מדובר בתחום רב תחומי ומגוון, שחושף את בוגרי התואר לשורה של תחומים ואפשרויות תעסוקה. בוגרי התואר יכולים לעסוק בתכנון מכני לצרכים רפואיים, עיבוד אותות ותמונות בתחום הרפואי, תחום ההנדסה הקלינית, תחום ההנדסה החישובית ועוד. בהקשר הזה חשוב לזכור כי מוצר או מכשור רפואי מחייב עמידה בשורה של הליכים קליניים וניסויים מורכבים וממושכים בטרם שיווקו. לאור זאת, נדרשת ידע והבנה של ההליך כולו כדי ליישם את הדברים היטב בבוא העת ולנהל את התהליך בצורה נכונה. בוגרי התואר הראשון באפקה מסיימים את התואר עם הפרספקטיבה וההבנה הזו, כולל ההליכים הרגולטוריים. הידע הזה בהחלט מכשיר אותם לבלוט ולפרוח בתעשייה.

האם אפשר לעבוד בזמן התואר?


ככלל, אינו ממליצים על עבודה במקביל לתואר, ובפרט לא בשנתיים הראשונות, לנוכח האינטנסיביות של התואר. עם זאת, מערכת השעות מהשנה השלישית מאפשרת, במידה מסוימת, שילוב של לימודים ועבודה.

למה כדאי ללמוד תואר ראשון בהנדסה רפואית באפקה?

הלימודים באפקה כוללים סיורים חווייתיים ופעילויות יצירתיות וחדשניות, ומעודדים יזמות ומעורבות חברתית וטיפוח חיי חברה פעילים. תוכנית הלימודים מעניקה לסטודנטים את כל הידע האקדמי הנדרש להם, לצד כישורים חיוניים לפיתוח קריירה כמהנדסים. מכללת אפקה מטפחת זה שנים ארוכות קשרים הדוקים עם התעשייה ולימודי התואר בהנדסה רפואית כוללים ביקורים לימודיים בבתי חולים, בחברת לפיתוח מכשור רפואי ובתעשיות הרלוונטיות לנלמד בתוכנית הלימודים. בנוסף, זוכים הסטודנטים לקשר אישי עם בוגרים ואנשי תעשייה מהתחום- בין אם במפגשי זרקור, בליווי פרויקטי גמר ובתוכנית המנטורים הייחודית לאפקה. בזכות שילוב זה, בוגרות ובוגרי התואר הראשון בהנדסה ברפואית הופכים למהנדסים שמשתלבים בקלות בתעשייה ומתקדמים בה במהירות.

 

למידע נוסף על תואר ראשון בהנדסה רפואית 

למידע נוסף על תואר שני בהנדסה רפואית