הכנס השנתי הרביעי לפיתוח הון אנושי התקיים במכללת אפקה בשבוע שעבר בהנחייתה של דנה ויס ובהשתתפותם של שר הכלכלה מר אלי כהן, בכירי המל"ג והוות"ת, רשות החדשנות, בכירי תעשיית ההיי טק ומרצים אורחים מארה"ב. הכנס, פרי יוזמתה של אפקה, נועד ליצור ברמה הלאומית במה, מקום וזמן, שבו יתכנסו בכירי האקדמיה, הממשלה והתעשייה, לדון בסוגיות מהותיות בפיתוח המשאב הלאומי החשוב ביותר – ההון האנושי הלאומי בהנדסה.
כנושא הכנס השנה נבחר הקשר בין התעשייה והאקדמיה בדגש על המחויבות ההדדית הדרושה לשם יצירת שינוי אמיתי בחינוך מהנדסים והקניית כישורים חיוניים כחלק מההכשרה האקדמית. הכנס נחל הצלחה רבה ובאוויר הייתה תחושה חזקה ש"נפל דבר בישראל". וכי כנס אפקה לפיתוח הון אנושי אכן הפך למסורת והמשתתפים מחכים לכנס אפקה החמישי שבו התעשייה והאקדמיה יעדכנו על על הפעילות המשותפת שנעשתה במהלך השנה.
אתר הכנס >>
פרופ' מויאל, נשיא המכללה אמר כי "הידוק הקשר בין אקדמיה לתעשיית ההייטק הוא רווח משולש לכל הנוגעים בדבר – סטודנטים, אקדמיה ותעשייה" והסביר כי "אפשר לדבר ולגבש מודל המאפשר עבודה של סטודנטים בתעשייה עצמה בשכר כחלק מתוכנית הלימודים". פרופ' מויאל התייחס בדבריו למחסור של כ-15 אלף מהנדסים בישראל ואמר כי מוטל עלינו לדאוג לכך שהמהנדסים יקבלו הכשרה איכותית הכוללת גם מיומנויות של עבודת צוות, חשיבה יצירתית ועבודה רב-ממשקית. הוא אף ציין כי הפתרון לקושי שחווים מהנדסים טריים במציאת העבודה הראשונה, למרות המחסור במהנדסים, יכול לקבל מענה בשילוב המהנדסים בתעשייה.
שר הכלכלה, אלי כהן אמר בדבריו כי המדינה צריכה להתנהל כמו עסק ולאור הצרכים הלאומיים והביקוש למהנדסים, שכר הלימוד צריך להיות דיפרנציאלי, כך שסטודנטים להנדסה צריכים לשלם רק 5,000 ₪ שכר לימוד בעוד סטודנטים למשפטים צריכים לשלם 20 אלף ₪. עוד אמר כהן כי "ישראל היא שחקן מפתח חברות בינלאומיות מגיעות לכאן ומפתחות כאן את הטכנולוגיות המשמעותיות והמרכזיות שלהן בישראל. הסיבה שמעמדה של ישראל בעולם מתחזק הוא כי הוא צמא לידע ולטכנולוגיה ישראלית".
יו"ר הוות"ת, פרופ' יפה זילברשץ: “כשמדובר בנושא ההוראה, גם כאן יש מקום לממשק אקדמיה תעשייה. לדוגמה, בהכשרה למקצועות ההייטק, לאחר שמלמדים מתמטיקה בסיסית ומדעי מחשב בסיסיים, קורסי הבחירה צריכים להיות מתואמים עם התעשיה וצרכיה שמשתנים בתאוצה”.
סגן יו"ר המועצה להשכלה גבוהה, אדו פרלמן: "אנחנו נדרשים להכשיר סטודנטים שנולד לעולם דיגיטלי, וכדי לעשות זאת נדרש שילוב ושיתוף פעולה רב מערכתי כבר ממערכת החינוך של בתי הספר וגם באקדמיה".
פרופ' מנואל (מנו) טרכטנברג, ח"כ לשעבר ויו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, הסביר כי דרושה מהפכה תפיסתית בנוגע לממשק שבין אקדמיה לתעשייה: "דרוש משהו גדול ומדינת ישראל יכולה להוביל את השינוי הזה. מכללת אפקה היא המקום שיוכל להוביל זאת". עוד אמר פרופ' טרכטנברג כי השילוב של טכנולוגיה ובינה מלאכותית ישנו את העולם לחלוטין, והידוק הקשר בין הגופים, אשר הינו אפשרי במדינת ישראל, יוכל להוביל לפריצת דרך ולשינוי עמוק.
ד"ר עמי אפלבאום, יו"ר רשות החדשנות והמדען הראשי במשרד הכלכלה נשא דברים ואמר כי "המהנדסים צריכים להיות בעלי יכולת להשתלב בתעשייה כבר מהיום הראשון. התעשייה הישראלית מחפשת את המהנדס הטוב ביותר ולא רוצה להתעסק עם מהנדסים בינוניים". הוא קרא לאקדמיה "לראות איך משנים את הפרדיגמה הקיימת ולראות איך מכשירים סטודנטים שישתלבו בתעשייה ויביאו את הערך המוסף הגבוה ביותר. רק ככה חברות ימשיכו לבוא לפה. אפל וגוגל לא באים לפה בשביל בודקי תוכנה אלא בשביל אנשי המקצוע הטובים ביותר – וצריך להעניק להם הכשרה מתאימה".
סיקור כנס הון אנושי 2019
שתף לינק באמצעות:
https://external.afeka.ac.il/about-afeka/afeka-news/articles/סיקור-כנס-הון-אנושי-2019/WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
https://external.afeka.ac.il/about-afeka/afeka-news/articles/סיקור-כנס-הון-אנושי-2019/